De bewogen geschiedenis van Randwijk

We hebben op dit blog al gekeken naar de leuke restaurants van Randwijk, de sterke aanwezigheid van de Kerk en de beste caravanstalling. Maar hoe is Randwijk eigenlijk geworden tot wat het vandaag de dag is? Laten we daarom eens naar de geschiedenis van dit leuke plaatsje kijken.

Randwijk kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het wordt vaak aangenomen dat Randwijk één van de meest Noordelijke puntjes van het Romeinse rijk was. Wetenschappers geloven daarbij ook dat er nog ergens in Randwijk een vestiging van de Romeinen begraven moet liggen. Gezien het goede strategische vermogen van de Romeinen moet dit namelijk de beste plek zijn geweest. Randwijk kijkt uit over 2 dalen en vanuit een uitkijktoren heb je daar een perfect zicht op.

Randwijk werd na de Romeinen bewoond door de Bataven. Later door Salische Franken en nog weer later door de Saksen. Uit de geschriften van deze volken weten wij dat het gebied rond Randwijk steeds natter werd. Een vroege vorm van klimaatverandering zeg maar.

Slaan we wat jaren over dan komen we uit in de tweede wereldoorlog. Er werd tijdens deze oorlog flink gevochten in het najaar van 1944 vlakbij Randwijk. De omgeving van Randwijk werd door de geallieerden ook wel “het eiland” genoemd. En er is zelfs een aflevering in de beroemde miniserie Band of Brothers aan de gevechten hier gewijd. Heb je interesse in het kopen van deze fraaie miniserie, kijk dan even op saldodipje voor wat extra euro’s.

BandOfBrothers, randwijk, geschiedenis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *